OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
You are here: Domov
12. nedelja med letom, 23.6.2019

Kaj pa vi pravite, kdo sem?

Gotovo je že marsikdo med nami doživel nenaden klic po telefonu, ko je nekdo želel izvedeti za naše mnenje o določeni stvari; morda je šlo za kakšen nov izdelek sodobne industrije, novo knjigo ene ali druge knjižne založbe, za mnenje o tej ali oni politični stranki in kdo ve še o kolikih drugih stvareh. Takšno nabiranje mnenj je danes zelo priljubljeno in razširjeno, nas pa navadno spravi v zadrego, ker nimamo v tistem trenutku pripravljenega ustreznega odgovora, včasih se celo razjezimo in nočemo sodelovati.

12_med_letom.jpeg

Morda smo tudi ob poslušanju današnjega evangelija najprej pomislili, da je Jezus želel izvesti med apostoli neke vrsto anketo o tem, kaj si ljudje mislijo o njem. Na prvi pogled je res tako in lahko mirne duše rečemo, da je dobil kar dobre odgovore; ljudje so ga postavili ob bok velikim in uglednim možem – Janezu Krstniku, ki je krščeval ob Jordanu in so k njemu prihajali ljudje od vsepovsod, pa preroku Eliju, ki je bil vzet v nebo na gorečem vozu in je veljal za predhodnika bodočega odrešenika… Primerjali so ga tudi drugim velikim starozaveznim prerokom. Toda Jezusov prvotni namen ni bil v tem, da bi dobil odgovore in mnenja drugih ljudi o njem, pač pa ga je zanimalo samo to, kar je sledilo: »Kaj pa vi pravite, kdo sem?« 

Ob tem vprašanju je gotovo tudi Jezusovim učencem zastal dih; niso pričakovali tako osebnega izziva in je le Peter rešil vso zadrego. Povedal je tisto, kar je bilo res bistveno: »Božji Maziljenec.« Evangelist Luka nadaljuje, da jim je Jezus nato povedal, kako bo moral prav zaradi tega veliko pretrpeti, biti zavržen, umorjen in tretji dan bo vstal. 

Gotovo učenci vsega tega takrat niso popolnoma razumeli, evangelist pa nam ne pove, kako se je vse to odvijalo naprej.

In danes ponovno tudi mi stojimo pred Jezusom, ki nam zastavlja isto vprašanje: Kaj pa vi pravite, kaj ti praviš, kdo sem? Morda tudi nam zastaja dih in nimamo primernega, pravega odgovora. Ob nas ni apostola Petra, ki bi nas rešil zadrege; sami moramo odgovoriti, dati odgovor s svojim življenjem.

Ali se zmoremo odpovedovati sebi, vzeti vsak dan svoj križ in hoditi za njim? Ali znamo izgubljati svoje življenje zaradi Njega, da bi ga rešili zase? To so tista najgloblja, temeljna vprašanja in Jezus pričakuje naše odgovore. 

Apostoli so po prihodu Sv. Duha znali in zmogli odgovoriti tako, saj so skoraj do zadnjega vsi darovali svoja življenja ter s tem potrdili, da je Jezus res odrešenik, Božji Maziljenec. 

Za njimi so skozi stoletja krščanske zgodovine zmogli tudi mnogi drugi mučenci, svetniki in svetnice, naši vzorniki, zavetniki in priprošnjiki pri Bogu.

Pa čeprav Gospod od vseh nas ne pričakuje tako herojskih kreposti, smo vendar vsi poklicani na pot svetosti, vsak na svoj edinstven način, vsak v svojem življenjskem okolju in vsak ob svojem času. Amen.

 
< Nazaj   Naprej >