OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
You are here: Domov
5. velikonočna nedelja, 19.5.2019

Ljubezen, ki jo lahko razumemo

Slava! V današnjem evangeliju slišimo o tem. Bog bo slavljen, poveličan in bo poveličal Jezusa in to takoj. Večina nas prizna, da ne razumemo dobro, kaj pomeni dati slavo Bogu.

Pred nekaj leti sem bil na koncertu, kjer smo poslušalci na ves glas slavili trojico glasbenikov in to popolnoma zasluženo. Gromko smo ploskali, vpili in žvižgali za vsako pesem celi dve uri in pol koncerta.

Glasbeniki niso imeli dosti čez dvajset let, vendar so posel mojstrsko obvladali. Sredi koncerta sem se zavedel, da se ves čas smejem, ne da bi to hotel. Ko so končno poskušali zaključiti nastop, je publika grozila, da bo fizično obračunala z njimi. Eden od nastopajočih je zavpil: »Vsi ste si zaslužili to doživetje! Zdaj vas bomo vse postrojili v vrsto in vsakdo bo prišel sem gor, da se bodo vsi drugi znoreli nad njim!«

Ali smo si res kaj takega zaslužili? Beseda slava, poveličanje pomeni »zelo velika hvala, čast ali odlikovanje, podeljeno soglasno«. Kdo izmed nas bi si to zaslužil?

Član te glasbene skupine Nickel Creek je napisal tudi pesem, ob kateri lahko spoznamo, kaj slava v resnici pomeni. Naslov ima »Pesem dlani«.

5_velikonocna.jpeg

Fantič trga vrtnice za svojo mamo. Ona jih je vse leto skrbno negovala, zdaj pa jih je fantič polomil. Trni so se mu zabodli v dlani, ko je izročil cvetje materi. Mati je to opazila in mu nežno izpulila bodeči spomin na svoje vrtnice, saj je vedela, da je to ljubezen, taka ljubezen, ki jo je lahko razumela. Pokazal je svojo ljubezen in pri tem si je ranil dlani. Malo kasneje je fantič v maminem naročju poslušal zgodbe iz Svetega pisma. Na sliki je zagledal Jezusa in je zavpil: Mama, ta ima pa take rane kot jaz. Saj je vedel, da je to ljubezen, taka ljubezen, ki jo je lahko razumel. Pokazal je svojo ljubezen in pri tem si je ranil dlani. Ko je fantič odrasel v mladeniča, so ga poklicali v vojsko. Šel je v boj, s svojim telesom je zaščitil prijatelja pred točo krogel. Dal je svoje življenje, tega se je naučil od vrtnic in od križa. »Saj so vedeli, da je to ljubezen, taka ljubezen, ki so jo lahko razumeli. Pokazal je svojo ljubezen in pri tem si je ranil dlani.«

Ali bi si deček/mož zaslužil slavo, kot smo jo opredelili zgoraj? Naučil se je, kaj je ljubezen, in pokazal jo je na bojišču. Kratka in skromna zgodba je to, brez odra in brez publike, ki bi ploskala. Pa vendar, ali ni ravno ljubezen resnično bistvo našega življenja? Ravno to nam govori Jezus v današnjem evangeliju: Novo zapoved vam dam: da se ljubite med seboj! Kakor sem vas jaz ljubil, tako se tudi vi ljubite med seboj!

To je ljubezen, ki jo lahko razumemo. Jezus se je naučil, kaj je ljubezen, in brez zadržka jo je pokazal na križu. Pri tem si je ranil dlani. Dal je svoje življenje. Lepota bolečine in smrti, ki si jo je naložil za druge, je izpolnjena s spokojno slavo.

Ali zmoremo ljubiti drug drugega, kakor nas je on ljubil? Pri tem si lahko ranimo dlani, toda z njim bomo delili njegovo slavo.

 
< Nazaj   Naprej >