OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
You are here: Domov
Velika noč, 21.4.2019

"VSTAL JE KRISTUS, UPANJE MOJE!"

vstalikristus.jpeg 

Najgloblje krščansko velikonočno voščilo je izraženo v besedah pesmi slednice za praznik Gospodovega vstajenja: "Vstal je Kristus, upanje moje!" 

Velika noč je praznik veselja in upanja. Upanje je pričakovanje prihodnjih dobrin tistih, ki so nam obljubljene. In Jezusovo vstajenje je obljuba, še več, poroštvo našega vstajenja. Ruski kristjani si za veliko noč voščijo: "Kristus je vstal, aleluja, vstali bomo tudi mi!"

"Upanje je vogelni kamen človeškega življenja," ve povedati slovenska ljudska modrost. In res je tako. Le poglejmo: kdor je zdrav in mu gre dobro, upa, da bo tako ostalo še naprej; kdor je bolan in mu gre vse narobe, upa, da bo ozdravel in da se bo sreča nasmehnila tudi njemu; mlad človek upa, da bo v življenju naredil in dosegel velike reči; človek v zreli življenjski dobi upa na mirno in spokojno starost v krogu svojih najdražjih ... Eno samo upanje nas je! Izraz upanje, upati pa pomeni tudi življenjski pogum, hrabro tveganje. "Ta si pa veliko upa!"

Vsa ta našteta upanja bi bila zelo krhka, če ne bi bilo tistega velikega upanja, ki je ena od Božjih kreposti, med katere spadata tudi vera in ljubezen. Te tri lastnosti vernega človeka, zaslužni papež Benedikt XIV. imenuje "nosilne stebre krščanske resničnosti" in pravi, da je vera "pogled naprej, upanje pa usmerja korak k prihodnosti", katere začetek je vstali Kristus. V njem se je namreč pokazalo, kaj bomo vsi, če se bomo v življenju dosledno ravnali po njegovem nauku in zgledu: bomo poveličani Božji otroci.

 
< Nazaj   Naprej >