OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
You are here: Domov
Cvetna nedelja, 14.4.2019

Cvetna nedelja so vrata v Sveti teden. Z njo se začne praznik vrhunca cerkvenega leta. Povezuje slavljenje Gospoda, ki je razvidno iz veselega prazničnega prihoda v Jeruzalem in ponižanje, ki pride do izraza v zgodbi pasijona.

Naše življenje je sestavljeno iz dobrih strani, iz lepih dni, prazničnega veselja, praznovanja in veselega petja, kot lahko slišimo in razumemo na začetku bogoslužja. Vendar je sestavljeno tudi iz težkih strani – iz trpljenja in smrti, iz izkušenj slabosti in krivde, o čemer govori pasijon.

cvetna-nedelja.jpeg

S palmovimi vejami v rokah spremljamo Kristusa in ga priznavamo kot Kralja sveta. Kot njegovi učenci smo povabljeni, da slavimo Boga in da se mu zahvaljujemo za vse dobro in lepo, kar smo spoznali z Jezusom in preko Njega.

Hkrati čutimo, da nas spremlja na različnih poteh našega življenja – ko smo veseli in srečni in ko dvomimo in obupujemo. Spremlja nas celo tja, kamor z nami nihče več ne more – ko nas ujame smrt. 

Zeleneče veje naj izrazijo naše upanje, da tudi nam daje Božja ljubezen moč v trpljenju in da je močnejša kot vsaka smrt. 

V zelenju vej in slavospevu lahko Jezusa danes opevamo kot tistega, ki ni ostal mrtev, in kot tistega, ki tudi nas ne pusti mrtvih.

 
< Nazaj   Naprej >