OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
You are here: Domov
Za mladost brez drog
mladost brez drog 3.jpg.jpg

Idejni odbor akcije ZA MLADOST BREZ DROG v Novi Gorici je v četrtek, 11. 11. 2010 pripravil že tradicionalno nogometno srečanje. Tokrat v sodelovanju z Medobčinsko nogometno zvezo Nova Gorica in v okviru mednarodnega programa   Grassroots – vsi igrajmo nogomet. S slednjo želi Evropska nogometna zveza (UEFA) zajeti čim širši krog ljudi, od najmlajših do veteranov, pa tudi tiste z gibalnimi omejitvami, in jim približati vse lepote te igre.  Igre v pravem pomenu besede. Obenem pa želi pritegniti in pomagati, ali vsaj  ponuditi upanje  tudi  vsem, ki so se, iz različnih razlogov, znašli v težavah oziroma na obrobju družbe. In nogomet, kot najbolj razširjen šport na svetu, je vsekakor prava priložnost za to. Povabljen je bil tudi predstavnik samostana na Sveti Gori.


Z žogo proti odvisnostim

mladost brez drog 1.jpg.jpg


Mesec november je v Sloveniji že deveto leto zapored namenjen osveščanju  javnosti o problematiki in nevarnostih vseh vrst zasvojenosti. Predvsem mladi so izpostavljeni številnim pastem današnjega časa, pot od poizkusa česa novega, tudi iz radovednosti, do odvisnosti pa je zelo kratka. A ne le prepovedane droge, tudi alkohol, ki ga pri nas, na žalost, družba zelo tolerira, povzroča veliko gorja in uničuje številne posameznike in družine.

mladost brez drog 2.jpg.jpg


In k preventivi lahko sodi tudi žoga. In tako je idejni odbor akcije ZA MLADOST BREZ DROG v Novi Gorici pripravil že tradicionalno nogometno srečanje. Tokrat   v sodelovanju z Medobčinsko nogometno zvezo Nova Gorica in v okviru mednarodnega programa   Grassroots – vsi igrajmo nogomet. S slednjo želi Evropska nogometna zveza (UEFA) zajeti čim širši krog ljudi, od najmlajših do veteranov, pa tudi tiste z gibalnimi omejitvami, in jim približati vse lepote te igre.  Igre v pravem pomenuj besede. Obenem pa želi pritegniti in pomagati, ali vsaj  ponuditi upanje  tudi  vsem, ki so se, iz različnih razlogov, znašli v težavah oziroma na obrobju družbe. In nogomet, kot najbolj razširjen šport na svetu, je vsekakor prava priložnost za to. 
Ob nogometni žogi so se tako srečali in družili fantje iz  komun Skupnosti Srečanje, mladi, ki se zbirajo in poiščejo pomoč za marsikatero težavo v mladinskem centru v Novi Gorici, policisti in gasilci iz Nove Gorice ter severnoprimorski novinarji in novinarka Mateja. V vrstah slednjih je, kot gost, zaigral tudi pater Bogdan, ki službuje na Sveti Gori in je velik ljubitelj športa, obenem pa je dokazal , da odlično obvlada tudi nogometno žogo. Tako je bila družba sodelujočih zares pisana. In to je tudi  namen prireditve.
Rezultati seveda sploh niso bili pomembni. Najvažnejše je bilo sporočilo, da obstaja tudi pot iz težav in da jo je potrebno le najti ter se pogumno podati po njej.
Razveseljivo je, da so se dogodka udeležili vsi fantje, skupaj jih je kar 29, ki so trenutno v vseh petih komunah Skupnosti Srečanje pri nas. Gre za zahtevne, visokopražne, triletne programe odvajanja od drog, pa tudi alkohola, ki se odvijajo pod okriljem Zavoda Pelikan-Karitas.
Organizatorji tokratnega srečanja so vsem ekipam podelili posebne spominske plakete, MNZ Nova Gorica pa je fantom iz komun in mladinskega centra podarila tudi žogi.

Sicer pa so bila prva  druženja ob nogometni žogi s fanti iz komun Skupnosti Srečanja organizirana prav na Goriškem pred več kot 10-timi leti. Med glavnimi pobudniki pa je bil policist Alojz Žerak. Leta 2004 pa je bila organizirana prva večja akcija, tudi v Novi Gorici, ZA MLADOST BREZ DROG. V naslednjih letih je Idejni odbor akcije (le ta temelji na povsem prostovoljnem delu) prireditve organiziral še v Tolminu, Divači in Sevnici, skratka v krajih oziroma občinah, kjer so komune Skupnosti Srečanje.

 
< Nazaj   Naprej >