OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
You are here: Domov
1. postna nedelja, 10.3.2019

Namen kristjanovega življenja je, da bi živel sveto. Ko želimo poglobiti in osvetliti to spoznanje, se takoj spomnimo na mnoge svetnike na naših oltarjih, posebej tiste, ki so z nami živeli v našem času. Ko jih tako občudujemo na oltarju, se lahko zgodi, da vidimo nekaj povsem drugega kot to, kar si je Bog zamislil v svojem ljubečem načrtu.

Predstavljajte si, da bi sveti Frančišek prišel v nebesa in tam ne bi bilo njegovih bratov, gobavcev, sultana; da bi sv. Mati Terezija prišla v nebesa in tam ne bi bilo tistih, ki jim je s tako ljubeznijo služila; da bi bl. škof Anton Martin Slomšek prišel v nebesa in tam ne bi bilo tistih, ki jih je s tako veliko gorečnostjo poučeval; in če bi sv. Janez Pavel II. prišel v nebesa in tam ne bi bilo vseh, s katerimi je na zemlji tako goreče razpravljal, da bi utrl krščanski misli pot v sodobni svet. To bi bila nebesa, ki si jih navedeni v svojem svetništvu ne bi ne želeli, niti jih ne bi veselila. Da bi svetnike na naših oltarjih videli prav, moramo videti ob njih tudi sodobnike svetnikov, ljudi, ki so jim služili, pa tudi tiste, ki so ji nasprotovali.

1_postna.jpeg

Ne gre za to, da da bi se spomnili na staro, na srečo pozabljeno misel, da je skupnost več kot posameznik. Kristjanovo življenje je v skupnosti, je znotraj bratov in sester, ki se ljubijo in podpirajo, in to velikokrat najbolj določa njegovo življenje.

Duh je sicer peljal Jezusa v puščavo, da bi bil sam, kar je vzor za naš post, a hudič je iz tega hotel kovati dobiček. Želel si je, da bi iz samote vzbrstela sebičnost, da bi se vera v Boga spremenila v čaranje in da bi se zaupanje v Boga spremenilo v zahtevo po zavarovanem življenju.

Toda Jezus ni sam, ni na misiji samodokazovanja – je tesno povezan z Bogom in ljubeč do bratov in sester. Zanj premagovanje skušnjave ni filozofska tekma, ampak izraz ljubezni. V tem postnem času naj nam bo to smer, pa bo marsikakšna skušnjava postala premagljiva.

 
< Nazaj   Naprej >