OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
You are here: Domov
27. nedelja med letom – ROŽNOVENSKA, 7.10.2018
27_med_letom.jpeg

Današnja Božja beseda nas vabi k razmišljanju o zakonu in družini. Družina je osnovna celica družbe. Če je družina zdrava, je zdrava tudi družba; če pa je družina bolna, je bolna tudi družba. 

Nobena skrivnost ni, da je družina danes v hudi krizi. Ločitev zakona je čedalje več. Vzrokov za to žalostno stanje je veliko, od osebne nezrelosti tistih, ki sklepajo zakon, do neverjetno širokosrčne državne zakonodaje glede razporoke.

Glavna krivca, da pride do zakonske tragedije pa sta vendar zakonca sama. Vse kaže, da mnogi mladi zakonci niso dorasli in sposobni za nepreklicne odločitve, da jim manjka močne volje, potrpljenja, pripravljenosti odpuščati, nesebične ljubezni in moči za zvestobo. 

Njihova značilna filozofija je: Če bo šlo, prav; če ne bo, pa greva narazen. Táko ceneno in neodgovorno pojmovanje zakonske zveze ne more obroditi trajnih sadov. Kdor gre v zakon z mislijo, da se lahko loči, tak zakona v osnovi ne jemlje zares. Tak zakon tudi nikoli ne prinaša popolnega notranjega miru in zadoščenja, in zato ne more postati kotiček resnične življenjske zavarovanosti in ognjišče tihe sreče.

Zavest, da je zakon nerazvezljiv, za zakonca torej ni neko breme, kot mislijo površneži, ampak prej moralna opora in blagoslov. Prav ta zavest jima je v pomoč, da se vsak dan premagujeta in trudita za pozornost do sozakonca in tako gradita in utrjujeta svoj zakon. Vesta namreč, da bi brez tega prizadevanja lahko hitro prišlo do poloma. 

Ta pa je v drugem ali tretjem zakonu enako preteč in nevaren kakor v prvem. Zato rešitev ni v menjavanju partnerja, temveč v spreobračanju, discipliniranju in klesanju samega sebe. 

Z drugo besedo: zakonske krize ne bo rešila razporoka, temveč obojestranska priprav-ljenost sozakoncev, da odpuščata napake drug drugega in dan za dnem utrjujeta most medsebojnega zaupanja, ljubezni in zvestobe.

Ne smemo tudi pozabiti, da tisti, ki razdere zakon, bolj kakor sebe prizadene sozakonca, najbolj pa prizadene tiste, ki so pri tem povsem nedolžni — otroke. 

Kakšna brezobzirnost in krivica je to do otrok, ki imajo vso pravico do toplega doma in ljubečih staršev.

Nerazvezljivost zakona je tako za nas kristjane življenjsko utemeljena; dokončni pečat pa ji daje jasna Jezusova beseda: »Kar je Bog združil, tega naj človek ne ločuje!«

Verna zakonca vesta, da je Bog njun največji zaveznik. Vesta tudi, da bo njun zakon trden in srečen, če bosta ostala zvesta njemu in drug drugemu, če bosta sposobna medsebojnega podarjanja in žrtvovanja ter pristne in odgovorne ljubezni do svojih otrok. In kje naj dobita moč za vse to, če ne v molitvi, redni, zaupni, iskreni!

Očetje in matere, v Marijinem mesecu oktobru morate v svojih družinah najti več časa za molitev. Molitev vas bo povezovala med seboj in z Bogom. Prav to pa je najboljše jamstvo, da bodo vaše družine duhovno zdrave in srečne! 

 
< Nazaj   Naprej >