OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
You are here: Domov
19. nedelja med letom, 12.8.2018

V človeškem življenju pride do rasti predvsem v časih globoke krize. Kdor ni nikoli izkusil težke preizkušnje in je prestal, temu po eni strani manjka pomemben korak do zrelosti in po drugi tudi izkušnja svetlobe po dolgi temi boja.

To je zagotovo neprijetno za nas, ki so nam mali in veliki porazi in padci skoraj del našega vsakdana. Za vsakega izmed nas pride kdaj pa kdaj trenutek, ki ga je doživel prerok Elija pod bodičevjem (1. berilo). Legel je in rekel: Dovolj je,  zdaj, Gospod, vzemi moje življenje, saj nisem boljši kakor moji očetje. 

Nisem dosegel svojega cilja, popolna izguba sem. Navdaja me občutek brezizhodnosti, nesmiselnosti, strahu, utrujenosti in obupa. Vzemi moje življenje, ne morem več!

"A je zdaj dovolj"? – Ko dosežemo dno, se odpro tudi vrata za vstop Boga. Angel se dotakne Elija in mu ponudi kruh, ki mu bo dal takšne moči, da bo lahko živel naprej in imel moč, da pride do Božje gore, kjer bo videl Boga. 

Tolažba za nas – v najglobljem obupu in izčrpanosti smemo zaupati, da Bog nikoli ne bo pustil ljudi sedeti in umreti pod bodičevjem. 

19_med_letom.jpeg

Nadgradnja Božje skrbi za človeka v Novi Zavezi je Jezus Kristus, ki pravi: "Jaz sem kruh življenja ... Če kdo jé od tega kruha, bo žível vekomaj."

"Živeti vekomaj" – to pomeni: kdor je od tega kruha, ne more propasti. V Jezusu se izpolni človeško hrepenenje po življenju, po odrešenju, usmeritvi, varnosti. On je za tiste, ki vanj verujejo – luč, pot, resnica, vrata, pastir in hkrati tudi hrana. Ni treba, da vse storimo sami, potrebno je "le", da se odpremo, da bo Jezus lahko deloval v nas. 

Pri njem je možno tudi tisto, kar je nemogoče za ljudi, ker je šel skozi smrt, najtežjo človeško izkušnjo, kjer je na kocki biti in ne biti ter jo je premagal!

Če želim izkusiti moč kruha, ga moram jesti. Če želim moč tistega, ki je "meso" za življenje sveta, ga moram jesti kot kruh. "Meso" je Jezus, ki ga v evharistiji v dobesednem pomenu besede "jemo", in je v njej navzoč, da bi imeli življenje v polnosti!

Kruh življenja je ponudba Boga nam. Tega ne zmore doumeti vsak. Že Judje so deloma godrnjali čez Jezusa, ker niso prepoznali te ponudbe. Da lahko to prepoznamo, potrebujemo pogled s srcem, ki je poln vere. 

Prav tako je potrebna pozornost, da opazimo, da je Bog tisti, ki da prvi iniciativo, ki želi predvsem deliti življenje z nami in ki želi naše odrešenje. Podajmo se skupaj na pot skozi puščavo, kjer nas vodi in uči Bog, vse dokler ne pridemo do Božje gore in smemo tam gledati Boga.

 
< Nazaj   Naprej >