OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
You are here: Domov
4. nedelja med letom, 28.1.2018

Ko beremo Markov evangelij s preprostimi očmi, vidimo, da želi Marko, ko nam niza posamezne dogodke iz Jezusovega življenja, govoriti tudi o presenečenju in navdušenju, ki so ga ljudje čutili ob srečanju z Jezusom. Ob opisu začutimo, da je bil tudi Jezus navdušen nad svojim oznanilom. Odlomek, ki smo ga danes poslušali, se osredotoča na vprašanje, kdo je Jezus Kristus; ali kakor je rekel nečisti duh: “Kaj imamo s tabo?”

Prvo pomembno dejstvo je, da je bil Jezus spoštovan Jud, ki je šel v shodnico v Kafarnaumu, kjer je zasedel svoje mesto. Kafarnaum je bil precej uspešno mesto s skoraj 10.000 ljudmi. Nahajalo se je na trgovski poti in je bilo ravno prav oddaljeno od Tiberije, Herodovega administrativnega središča.

4_med_letom.jpeg

V našem odlomku sta poudarjeni dve misli: da je bil Jezus učitelj in da je izkazoval avtoriteto. Če želimo ugotoviti, kaj natančno je Jezus učil, ugotovimo, da nam Marko njegov nauk opiše zelo na kratko. Do tega trenutka in v bližnji prihodnosti bomo srečali samo 14 besed Jezusovega nauka: “Čas se je dopolnil. Božje kraljestvo se je približalo. Spreobrnite se in verujte evangeliju” (Mr 1,15). Vse drugo, kar Jezus pove od začetka evangelija do 2. poglavja 19. vrstice, je pogovor z učenci, demoni in ljudmi, ki si želijo ozdraveti.

Zelo odmerjene Jezusove besede so razlog, da smo lahko še bolj presenečeni, da so bili ljudje tako zelo navdušeni nad Jezusovim učenjem. Marko nam pove, da so ljudje opazili razliko v avtoriteti pri Jezusu in pismoukih. Slednji so bili ključne verske avtoritete. Obenem so bili razlagalci Svetega pisma, kar jim je dajalo pravico, da so dajali obvezujoče razlage postave. Mnogi od njih so bili farizeji, svoje naslove pa so si zaslužili z uradnim študijem in nadaljnjim učenjem. O Jezusu tega ne bi mogli trditi.

Po Markovem opisu je Jezusova avtoriteta izhajala iz preprostega dejstva, da se je njegova beseda rodila iz dejanja. Ravno to vidimo pri izganjanju nečistega duha. Jezus je pridigal o Božjem kraljestvu in ravno zaradi teh besed se je hudi duh razkril. Jezusove besede so bile kot Božje besede iz Prve Mojzesove knjige, ki so ustvarjale svet, o katerem je govoril.

Ko Marko gradi svojo zgodbo, pokaže ljudi, ki so slišali zgodbo, bili navdušeni in so spraševali drug drugega. Videli so njegovo avtoriteto, niso pa vedeli, kaj naj ob tem počnejo. V istem času pa je nečisti duh, ki predstavlja demonski svet, vedel prav vse o Jezusu. Vprašanje: “Si nas prišel pokončat?” nakazuje, kar postane v naslednjem stavku očitno: demoni spoznajo, da je Jezusa poslal Bog, zato so njihove moči nad njim jalove. Učenci bodo potrebovali nekaj več časa, da bodo odgovorili na vprašanje, kaj jim pomeni Jezus.

“Kaj imamo s teboj, Jezus Nazarečan?” Marko to vprašanje postavi vsakemu bralcu evangelija. Povabi nas na pot z njim skozi celotno zgodbo, da bi spoznali, kaj pomeni dejstvo, da Jezusova beseda prinaša čas, ki se je dopolnil.

Avtor: Mary McGlone

Vir: http://celebrationpublications.org

Prevod: p. Bogdan Rus OFM

 
< Nazaj   Naprej >