OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
You are here: Domov
Nedelja Jezusovega krsta, 7.1.2018
jezusovkrst.jpeg

Evangelist poroča, da so se ob Jezusovem krstu odprla nebesa. A so kmalu zaprla. Nadaljevala se je poprejšnja vsakdanjost. Toda kratko doživetje tistega dne je Jezusa spremljalo naslednja leta in dajalo pečat vsemu njegovemu delovanju.

Tako se dogaja tudi nam. Trenutek krsta, prvega ohhajila, birme, poroke, redovnih zaobljub, mašniškega posvečenja ali kakšnega drugega posebnega doživetja je bil kratek; nebesa nad nami so se spet zaprla, toda razsvetljenje tistega trenutka nas je spremljalo, vodilo, krepilo ter nam sproti dajalo moč za poklicno delo in stanovske dolžnosti.

 Mlad duhovnik je ob duhovnih vajah razmišljal, da bi zapustil poklic. Voditelj mu je dejal: Preden to storiš, se spomni dneva, ko si začutil željo za duhovništvom; spomni se mašniškega posvečenja. Odgovori:ali razlogi, ki so te takrat prepričali, ne držijo več, ali misliš, da je škof v prazno položil roko nate, ali si vsa leta doslej sam sebi lagal. -ostal je; danes je dober dušni pastir. 

Podobna vprašanja bi lahko postavili vsem poročenim, ki razmišljajo o ločitvi.

Ko so se nebesa nad Jezusom odprla, se je slišal glas: ‘To je moj ljubljeni Sin, nad katerim imam veselje.« Jezus je v resnici vse življenje Očetu delal veselje. Svoj krst je namreč vzel zares.

Nad nami bo Bog imel veselje, če bomo tudi mi svoj krst jemali resno. Če bo videl, da svoj krst cenimo, da smo pripravljeni zanj tudi kaj tvegati, pustiti — če je treba — »svoje mreže«, se povzpeti z Jezusom na goro, si zaradi njega »izdreti oko ali odsekati roko«, stopiti pod križ in vztrajati, pričati za resnico tam, kjer jo izigravajo, za pravico tam, kjer jo kršijo. 

Vse to delati mirno in brez hrupa, ne da bi zbujali pozornost, ne da bi kazali mučeniški obraz in ne pričakujoč drugega plačila kot zavest, da delamo to, kar je prav.

 Če med nami in tistimi, ki niso krščeni, ni razlike, nam ostane dvoje:

ali vzeti krst zares ali se mu odpovedati. Če ne storimo ne eno ne drugo, dokazujemo, da tudi sebe ne jemljemo zares. 

 
Naprej >