OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
You are here: Domov
3. ADVENTNA NEDELJA , 17.12.2017

Advent – čas, ki v strnjeni obliki opiše protislovne človeške izkušnje: na eni strani vedno znova doživljamo, koliko stisk je prisotnih v našem življenju in na našem svetu – tako stiska in trpljenje, ki je posledica nepravičnih in grešnih ravnanj, kakor tudi globoka stiska, ki nima vzroka, ki je preprosto del našega osebnega življenja in človeške zgodovine.

3_adventna.jpeg

Trpljenje, do katerega pride zaradi osebnega grešnega ravnanja, je mogoče odpraviti tudi z osebno spreobrnitvijo in pokoro. Zato beremo v berilih današnje nedelje o postavi Janeza Krstnika, zadnjega velikega in neutrudnega oznanjevalca in preroka, ki je vedel, da poleg opozoril potrebujemo tudi zunanja dejanja, pripravljenost ljudi na notranje očiščenje pa je poudaril z znamenjem zunanjega očiščenja.

Poleg izkušnje lastne krivde pa vedno znova doživljamo tako v svojem lastnem življenju, kakor tudi v zgodovini celotnega človeštva vpletenost v skupno krivdo, ki pa ni posledica osebnega ravnanja in ki pogosto razvije nepričakovano in neverjetno spiralo zla in hudega, katere začetek pa je mogoče najti  že v generacijah pred nami. V to situacijo navidez absolutne izročenosti na milost in nemilost, brezupnosti in resignacije, ki je mi sami z vsemi človeškimi močmi skoraj ne moremo razrešiti, izreče naslednji prerok svoje odrešilne in osvobajajoče besede.

Te besede nam lahko dajo tolažbo in nas spremljajo v naši osebni zgodbi nemoči, hkrati pa so upanje in zaobljuba vsemu človeštvu. Lahko nam služijo kot spomin na našo nalogo, da se trudimo za ponovno vzpostavitev Božjega reda. Tako kakor nekoč v starem Izraelu, kjer so vsakih 50 let oklicali "milostno Gospodovo leto", da bi vsakemu človeku povrnili možnost človeka vrednega življenja.

Nikoli se ne bomo mogli povsem odreči vsej razsežnosti zla in trpljenja. To tudi ustvarja razdvojenost med obdarjenostjo z odrešitvijo in še ne dovolj globokim doživetjem te obdarjenosti, na kar nas advent tako zavestno opozarja. Vendar pa nas Bog hkrati obdaruje s tistimi darovi in zmožnostmi, ki nas usposabljajo, da se zaščitimo in zavarujemo. In tam, kjer naše lastne zmožnosti odpovedo, nas On sam odene z velikim ogrinjalom. "Silno se veselim v Gospodu, moja duša se raduje v mojem Bogu. Zakaj odel me je z oblačilom odrešenja, ovil me je z ogrinjalom pravičnosti" (Iz 61,10). 

Kaj ni to dovolj velik razlog za veselje in hvaležnost na današnjo "Gaudete" nedeljo?

 
< Nazaj   Naprej >