OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
You are here: Domov
27. nedelja med letom, 8.10.2017
27_med_letom.jpeg

Vedno znova me pretrese, ko berem 21. poglavje Matejevega evangelija, saj je Bog v njem tako zelo drugačen od nas, naše ravnanje pa se zdi bolj razumno od njegovega. Pa je res?

Hišni gospodar bi moral sedaj že vedeti, kaj je namen viničarjev: Prisvojiti si vinograd za vsako ceno. Svoj pohlep izkažejo s pobijanjem njegovih služabnikov.

Kako blag in veličasten je vstop gospodarjevega sina v vinograd. Ob njem se zdi, da vstopi popolnoma druga logika - gospodar dejanje za dejanjem vse bolj izkazuje svojo vztrajnost, ko pošlje svojega sina pa izkaže svojo neizmerno ljubezen.

Gre za boj med dvema notranjima silama: med pohlepom in ljubeznijo. Moč nam daje že premišljevanje veličastne ljubezni gospodarja, ki daje svojega sina.

Evangeljska prilika me spominja na dogodek izpred mnogo let, ko je eden izmed Frančiškovih bratov obedoval s svojimi sorodniki na vrtu njihove hiše. To prijetno druženje je prekinil ropar, ki je oborožen stopil na vrt, da bi z grožnjo dobil nekaj dragocenosti. Ko ga je duhovnik opazil in videl, da ima na telesu tetovirano podobo guadalupske Matere Božje mu je rekel: “V imenu guadalupske matere Božje te prosim, pojdi stran.” In ropar je legel in mirno počakal policijo. Ko so policisti prišli so začudeni rekli, da česa takega še niso videli.

Tudi vsakdanji dogodki nam povedo dovolj, potrebno je le bolj pozorno opazovati. Boli me, ko vidim ljudi na demonstracijah, ko se v času, ki bi ga morali preživeti pri svojih družinah, borijo za pravice, ki bi jih že zdavnaj morali imeti. Po drugi strani pa si zamislim različne okoliščine, šolo, službo, družino. Kako ljudje živijo v teh razmerah? Ali nismo dolžni ustvariti pravičnih pogojev in okolje dobrote, da bodo ljudje živeli tako, kakor je to v Božji zamisli.

Posnemajmo Boga v njegovi blagosti. Te drže pa ne bomo dosegli z umikanjem, ampak s pogumno, pravično željo svet narediti boljši.

p. Bogdan Rus

 
< Nazaj   Naprej >