OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
You are here: Domov
26. nedelja med letom - ROŽNOVENSKA - FRANČIŠKOVA, 1.10.2017
26_med_letom.jpeg

V današnjem odlomku Matejevega evangelija Jezus pokaže očitno nestanovitnost človeškega srca, ki se na Gospodove izzive pogosto odzove impulzivno, ne pa premišljeno. Začetni »ne« lahko postane »da«, če milost lahko razsvetli človekov razum; hiter, nepremišljen »da« pa lahko postne »ne«, ko postane težko ohraniti vseživljenjsko vez vere v Boga in služenja drugim. Kakorkoli, tisti, ki izkusijo svojo značilnost, da bi spremenili »ne« v »da in »ne bom« v »bom«, bodo spoznali Boga, ki se veseli njihove sedanje odločitve, namesto da bi jim očital za njihove pretekle odločitve, ki so bile slabe. 

Kot verniki v skupnosti verujočih se zavedamo, da naš prvi »da« prihaja ob krstu, če je bil izrečen po naši volji ali pa če so ga izrekli naši starši v našem imenu. Ta začetni »da« začenja vrsto odgovorov na Božje milostne klice, ki so posejali naša življenja s priložnostmi ljubiti, slaviti, služiti, rasti in biti priča dobri novici odrešenja. Med vsakim zakramentalnim srečanjem in vsako navdušeno molitvijo naš »da« postaja močnejši. Ob naših tedenskih liturgičnih praznovanjih je naš »da« presvetljen z besedo, ki je oznanjena in nahranjena s kruhom, ki ga delimo. 

Gotovo je prav in primerno, da so nedelje »da« dnevi. Toda izziv za vernika je v tem, da prevede nedeljsko gorečnost v vsakdanje navade strinjanja z Bogom v vseh stvareh. Mi, ki pripadamo Bogu in smo odvisni od Boga v vsakem dihu, ki ga sprejmemo vase, moramo priznati svojo pripadnost in uporabiti ta dih, da bi rekli Bogu: »Da, hočem!«

Iz angleškega izvirnika prevedel p. Bogdan Rus

 
< Nazaj   Naprej >