OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
You are here: Domov
22. nedelja med letom, 3.9.2017

Kaj pomeni ime?

20051015121213659_1.jpeg

To nedeljo je videti, kot da se je Peter pridružil satanovi vojski proti Jezusu. Vem, da to ni mogoče, saj smo vendar brali v evangeliju prejšnji teden, da ga je Jezus postavil za voditelja cerkvene vojske: »Jaz pa ti povem: Ti si Peter in na tej skali bom sezidal svojo Cerkev in vrata podzemlja je ne bodo premagala.«

Ime Peter namreč pomeni »skala«. Simon bo postal skala, temelj Cerkve.

Na veliko presenečenje vseh pa mu Jezus v današnjem evangeliju da drugačno ime, imenuje ga »satan«. Če naj bi to ime obveljalo, bi bil Peter voditelj tistega »podzemlja«, za katerega je Jezus dejal, da Cerkve ne bo moglo premagati. Za kaj pravzaprav gre?

Prvič, očitno je, da se Jezus močno boji trpljenja in smrti, ki bosta kmalu prišla nadenj. Petra je nadrl nenadoma, zelo ostro in na tako nerazumljiv, protisloven način, da lahko jasno vidimo močna čustva, ki so udarila iz Jezusa tisti hip. Nikakor ne mislim, da se Jezus obotavlja, ali naj izpolni svoje poslanstvo. Reči hočem le, da ve, kakšno strašno ceno bo moral plačati zaradi človeške bede in prizadetosti. Zato je bil tako osoren do Petra.

Drugič, Jezus je postopoma učil svoje učence, kdo v resnici je. Ne le velik učitelj ali čarobni pridigar ali dober prijatelj – Jezus je popolno razodetje Božje ljubezni. Prvo odlično oceno so si učenci prislužili prejšnji teden, ko je Peter izjavil: »Ti si Mesija, Sin živega Boga.«

Zdaj, ko vedo, da je on Kristus, Mesija, jim lahko pove še kaj več. Doslej jim Jezus niti z besedico ni omenil trpljenja na križu, ki ga čaka. V današnjem evangeliju pa jim pokaže, kaj dejansko pomeni Kristusova ljubezen: Za dobro vsega sveta bo moral hudo trpeti pod starešinami, velikimi duhovniki in pismouki, ubili ga bodo in tretji dan bo obujen.

V evangeliju piše, da ga je Peter zdaj začel »grajati«:  »Ne, ne, ne, mi te bomo zaščitili – to se ti ne bo zgodilo, nikar naj te toliko ne skrbi. Vse bo še v redu, boš videl. Saj te vendar rabimo živega, saj si vendar Kristus, Maziljenec! Uporabi svojo moč!« Vročekrven, spontan in zelo človeški odziv. Peter nagovarja Jezusa, naj se s pomočjo svoje božanske moči izogne trpljenju – enako ga je v pustinji skušal tudi hudič! (Mt 4,1-11) Ko je bil lačen, ga je nagovarjal: Saj si vendar Mesija, zakaj ne bi spremenil te kamne v kruh? Zakaj te ne bi angeli obvarovali pred nevarnostjo? In če si pravi mesija, se spodobi, da bi posedoval vse dežele sveta. Zakaj ne?

Zato, ker vsako od teh dejanj pomeni, da si pokleknil pred satana in ga moliš. Ali z drugimi besedami: Jezus naj bi poslušal in se ravnal po tistem delu človeške narave, ki išče le sebe, ki se zanima le zase. Nagrabi si bogastva, oblasti in ugleda in pozabi na Božjo ljubezen!

Jezus je bil tudi človek, zato je v sebi gotovo čutil tudi nagon, naj ustreže tem skušnjavam. In zdaj, ko ga Peter spet zapeljuje, spet čuti isti nagon. In Jezus ga vpraša: Na kateri strani si, na moji ali na satanovi?

Morda bo nam pri tej nedeljski maši postavil enako vprašanje. Na kateri strani si – na strani ljubezni ali na strani bogastva, slave in napuha? Ali se ti je kdaj zgodilo, da si odgovoril na to vprašanje, kadar vsako nedeljo prejemaš obhajilo?

 
< Nazaj   Naprej >