OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
You are here: Domov
19. nedelja med letom, 13.8.2017

Današnje tri nedeljske odlomke povezuje vprašanje o bistvu Boga – kdo je Bog, kje in na kakšen način je navzoč v našem življenju?

Berila nas učijo – Bog se ne drži naših omejenih predstav; Boga ne moremo opredeliti s še tako učeno definicijo. Vedno ostaja Nedoumljivi, Nerazumljivi, Drugačni.

Tega Boga ne moremo najti v neurju, potresu ali požaru, temveč nepričakovano in presenetljivo v "rahlem šepetu". Povabljeni smo, da izostrimo naše čute in da začutimo Njegovo skrivnost in Njegovo bližino v tišini in molčečnosti.

Medtem ko je v prvem berilu govora o tistem Bogu, ki nam govori z "glasom globoke tišine", govori evangelij o Bogu, ki nam pošlje neurje v nemirna morja našega življenja in ki nas celo pokliče iz varnega čolna, da zrastemo preko nas samih.

Ljudje poznamo tako veliko strahov – strah pred konflikti, nerazumevanjem, porazom, izgubo svobode, staranjem... Občutki nesmisla, kot so dvom, frustracija, resignacija... zamajejo našo vero in naše zaupanje. Tudi v Svetem pismu so nam predstavljene različne oblike strahu. Da je strah del našega življenja je ena izmed osnovnih človeških izkušenj. 

13_med_letom_copy.jpeg

Današnja pripoved o neurju na morju in rešitvi Petra nam želi utrditi naše zaupanje in našo vero, da se lahko vsak strah premaga v srečanju z ljubečim Kristusom in da je Bog tisti, ki lahko zaključi vsako stisko. 

Ne vemo, koliko korakov bomo morali narediti po vodi izven čolna, preden se bomo dotaknili Božje iztegnjene roke, vendar lahko brezpogojno zaupamo, da nam ne bo pustil utoniti, čeprav mislimo, da bomo potonili. 

Naj nas ne bo strah lastnih strahov, bodimo le pazljivi, da ne bi omalovaževali strahov drugih. Raje opogumljajmo sebe in druge s sporočilom, da je Bog tisti, ki gre z nami v vse strahove, stiske in vsako trpljenje, kot je šel z Jezusom na Oljsko goro in na križ. Potem bomo tudi mi sposobni premagati strah in boječnost ter bomo tudi drugim stali ob strani v njihovih stiskah.

Današnji evangelij govori o veri in dvomu, zaupanju in porazu, tveganju in poslušnosti in vendarle o varstvu... Vse te izkušnje so močno prepletene med seboj.

Peter tvega prvi korak iz čolna šele na Jezusov poziv in ne iz lastne želje. In Jezus ne zaustavi viharja, ko Peter stopi iz čolna, da lahko preseže sebe in svoje (ne)sposobnosti. 

Kdo je Bog, kje in na kakšen način je navzoč v naših življenjih? To je bilo vprašanje, ki smo si ga zastavili na začetku. Morda bi bil eden izmed možnih odgovorov – Bog je (tudi) ta, ki nas sredi naših življenjskih viharjev strahov, težav in skrbi vabi, da mu z zaupanjem podamo roko in zaupamo v tisti "glas globoke tišine".

 
< Nazaj   Naprej >