OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
You are here: Domov
Nedelja Jezusove spremenitve na gori, 06. 08. 2017

JEZUSOVA SPREMENITEV NA GORI

spremenitev_na_gori.jpeg

Gora Tabor, gora Jezusovega spremenjenja, gora Božjega sijaja in neizrekljivega miru! Trije apostoli se na njej počutijo, kakor da so po hudem viharju nepričakovano pripluli v varno pristanišče.

Dobro je, da smo tukaj! Tu si zgradimo bivališča! Pa se oglasi Jezus in jim reče: Vstanite! Čeprav neradi, se brez besed odpravijo z gore v dolino, kjer jih spet čakajo napori, dvomi in nasprotovanja.

 
Ta evangeljski prizor osvetljuje izkušnjo, ki jo je kdaj deležen vsak kristjan. Za kratek čas se v naše življenje, v naše družine naseli mir in sreča. Težave skopnijo kakor spomladanski sneg. Bog včasih pusti človeka kar lep čas v takem mirnem pristanu. Vendar je to na zemlji izjema. Prej ali slej smo spet vrženi v vrtinec življenja, med nadloge, napore, preizkušnje, nasprotovanja in bolezni. 

Spustiti se moramo z gore Tabor in se lotiti vzpona na goro Kalvarijo. Šele z vrha Kalvarije se nam bo odprl prečudovit razgled v kraljestvo neminljivega miru, počitka in sreče.

Jezusa je vleklo na goro še nekaj drugega. Tam se je želel srečati z Očetom. Pa ne le skozi ogledalo narave, temveč osebno. Pogovor z Očetom ga je tako prevzel, da mu je obraz zažarel in so se mu oblačila zasvetila. Kaj se sta si povedala, ni zapisano. Vemo le, da je Oče nad Sinom izrazil veselje, apostolom pa naročil, naj ga poslušajo. Sklepati smemo, da sta se pogovarjala o našem odrešenju.

Jezus tedaj ni šel na goro samo kot izletnik. Šel je, da se tesneje poveže z Očetom in se utrdi v svojem življenjskem poslanstvu. Utrdil se je in v njem utrdil tudi apostole.

Ker je vse stvarstvo božje, nam je Bog blizu povsod. Tudi v gorah. Je pa gora, na katero nas Bog vabi na osebni pogovor in na kateri se nam ob nedeljah na poseben način razodeva. To je oltar v naših cerkvah. Vsakomur je dostopen. Vsi bi se ob njem morali pogovarjati z Očetom, utrjevati v svojem poslanstvu in neprenehoma spreminjati. 

 
< Nazaj   Naprej >