OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
You are here: Domov
17. nedelja med letom, 30.7.2017
17_med_letom_1.jpeg

Tri nedelje smo poslušali vrsto Jezusovih prilik. Danes je povedal zadnji dve: o trgovcu z biseri in o mreži z ribami. Na koncu je zastavil učencem vprašanje: Ste razumeli vse to? Kratko in brez oklevanja so odgovorili: Smo.

Zavidamo jim. Mi namreč vsega težko razumemo. Še posebej ne zadnje prilike: Mrežo so potegnili na suho, dobre ribe odbrali v posode, slabe pa pometali proč.

Jezus v priliki očitno meri na poslednjo sodbo. Razumemo tudi, da bodo hudobni in pravični ločeni. Ni pa jasno, po kakšnem merilu. 

 O katerem človeku je možno reči, da je pravičen, ko smo pa vsi zaznamovani z grehom že od začetka, potem se pa vse življenje z njim otepamo?

Vsi smo hudobni in pravični obenem. Ni hudobnega, ki ne bi nikoli naredil nič dobrega, in ni dobrega, ki ne bi kdaj pa kdaj popustil zlu.

Kje je meja, do katere je nekdo še pravičen, potem pa ni več? Kako naj razumemo, da bo nekdo, o komer komaj še lahko rečem, da je pravičen, ker je že na meji hudobije, odbran med pravične, drugi tik poleg njega pa bo zavržen, ker je za las prestopil mejo. Razlike med njuno pravičnostjo skoraj ni, razlika med njuno usodo pa je neizmerljiva.

17_med_letom_2.jpeg

Bo odločalo o odbranosti in zavrženosti, kar je nekdo storil v mladih letih, v naponu moči, v starosti, tik pred smrtjo? 

Se bo vse seštevalo in tehtalo in čakalo na končni izid, ali pa bo eno samo poznejše dejanje prevrednotilo vsa prejšnja?

Ali bo o tem, kdo bo odbran in kdo zavržen, odločala vernost? So namreč verni, ki se po veri kaj malo ravnajo, in so neverni, ki storijo veliko dobrega. Bo prevladala vera ali dobrota?

Še bi mogli navesti kakšno podobno vprašanje.

In vendar najdemo odgovor, ki nas je povsem zadovoljil. Jezus pravi, da bodo izbiro med dobrimi in hudobnimi opravili angeli. Angeli pa imajo drugačna spoznanja in drugačna merila, kot jih imamo ljudje. 

Ko se  tega zavedamo, se razblinijo vsi dvomi. Rajši se bomo trudil tako živeti, da nas bodo angeli odbrali na pravo stran.

 
< Nazaj   Naprej >