OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
You are here: Domov
14. nedelja med letom (Mt 11, 25-30), 9.7.2017

Po vsej verjetnosti se je Jezus s svojimi, morda prestrašenimi, apostoli umaknil v tišino in molitev, da bi premislil o svojem poslanstvu in naslednje korake.

Rezultat njegovega spoznanja je povzet v besedah današnjega evangelija – Bog se ne razodene učenim in pametnim – t.j. izobraženim in šolanim učenjakom, ker so njihova srca že tako polna vseh mogočih znanj, da v njem ni več prostora za Božje razodetje. Sami sebi stojijo na poti s svojo izobrazbo, ker jim daje navidezno varnost. Ne, spoznanje je dano malim in ponižanim.

14_med_letom.jpeg

"Mali" in ponižani so tisti, ki so se prisiljeni mučiti pod težo zakona in se stalno boriti z občutkom preobremenjenosti in odpovedovanja. Njim pravi Jezus – pri meni boste našli mir, če vzamete nase moj jarem (= moje razumevanje zakona)! Ker vaše srce ni obremenjeno s samovšečno izobrazbo, je odprto in pripravljeno sprejeti Božje napotke.

Kako pa razume Jezus "zakon", postavo? Gotovo je, da Jezus vsekakor ni bil nekdo, ki je prišel, da bi zavračal ali odpravil zakon, "toro" – bistvo judovske vere. Kljub temu je vedel, da zakoni niso zaradi tega, ker bi jih Bog potreboval za svojo čast ali pa ker bi Bog hotel ljudi mučiti z občutki krivde, psihičnimi pritiski ali samovšečnimi potrditvami. Zakoni imajo smisel le takrat, ko spodbujajo življenje in ne ko ga omejujejo. Življenje pa lahko najbolje spodbujamo s pravičnostjo in usmiljenjem do nas samih in do drugih ljudi.

Jezusu se gre vedno za predanost konkretnemu človeku, ne pa za teološko, filozofsko in moralno dlakocepstvo. Jezusu se gre za izkušnje, radosti in trpljenje, bremena in stiske človeka in za človekovo iskanje odrešenja in smisla življenja. Ker se ne distancira od osnovnih vprašanj človeške eksistence in nanje ne odgovori s poučevanjem in pametovanjem s pravili in zapovedmi, temveč jih vzame resno in jih resnično sprejme, se zgodi ozdravljenje in odrešenje in jarem postane lahek.

V času, ko je pri nas poletje in mnogi izmed nas načrtujejo dopust ali pa ga že uživajo, nam bo morda lažje, da podoživimo to hrepenenje po lahkotnosti, brezskrbnosti, sprostitvi od problemov in pritiskov naše duše, po odrešitvi od težkih in kompleksnih vsakodnevnih pritiskov.

Ko nam Jezus danes v evangeliju obljubi: "Našli boste počitek svojim dušam", govori več kot o sami idili poletno lahkotnega in brezskrbnega življenja. Govori o globokem, ljubečem miru, o sozvočju s samim seboj, o sreči in pomirjenosti z našim lastnim življenjem, kakršnokoli že je.

Naj nas prihodnji teden spremlja Jezusova obljuba v močnem prevodu, ki ostaja zvest svojemu grškemu izvirniku: "Pridite k meni vsi utrujeni in preobremenjeni – pustil vam bom zadihati... in vi boste našli dih za vaše življenje... Moj jarem je dober in moje breme je lahko."!

 
< Nazaj   Naprej >