OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
You are here: Domov
Binkošti, 4.6.2017

PREJETI DAR ZA DRUGE

binkosti.jpeg

Neki slovenski duhovnik je pred 20. leti obiskal Albanijo in bil navzoč pri prvi birmi, ki je bila po pol stoletja trdega komunističnega režima v albanskem pristaniškem mestu Drač. Albanija, najmanj razvita država v Evropi, se je v času komunizma razglasila za prvo ateistično državo na svetu. Duhovnik, ki bi krstil otroka, bi zaslužil smrtno kazen, prav tako mati, ki bi prinesla otroka h krstu. Po letih hudega preganjanja je bila prva birma izredno vesel dogodek. Škot birmovalec, takratni apostolski nuncij, je birmance takole nagovoril: »Predstavljajte si, da bi jaz vašemu župniku daroval nov avto.« In oči vseh albanskih otrok, norih na avtomobile, so se zasvetile. »Toda vaš gospod ga ne bi uporabljal, ampak ga bi zaprl v garažo. Vsi bi se čudili, če bi zavrgel moj dar, a ne? Vam bom pri birmi podelil darove Svetega Duha. Lahko jih sprejmete, a lahko jih tudi zavrnete in ne uporabljate. A to bi bilo zelo čudno, mar ne!«

Bog nam vsem podarja dar Svetega Duha. Po vstajenju ga je najprej daroval apostolom, kakor smo brali v prvem berilu: »Vsi so bili napolnjeni s Svetim Duhom« (Apd 2,4) in slišali v današnjem evangeliju: »Prejmite Svetega Duha!« (Jn 20,22). Vse Kristusovo življenje se je odvijalo pod vodstvom Duha: spočet je bil od Svetega Duha, Duh ga je vodil v puščavo, kjer se je postil, Sveti Duh je bil navzoč pri krstu. Ob nastopu v domači shodnici Jezus potrdi: Gospodov Duh je nad menoj.« Končno je na križu izdihnil Duha. Ker je poln Duha, ga lahko po vstajenju podarja svojim učencem. Daje pa ga jim zato, da bi nadaljevali njegovo poslanstvo. Ko dihne v učence Duha, jim daje tudi nalogo: Katerim grehe odpustite, so jim odpuščeni« (Jn 20,23). Učencem podarja Duha, da bi nadaljevali njegovo delo sprave in odpuščali grehe. Tudi prvi učenci, ki so na binkošti prejeli Svetega Duha, so ga prejeli, da bi »oznanjali velika Božja dela« (Apd 2,11). Dar Duha prejemamo zato, da bi lahko nadaljevali Kristusovo odrešenjsko delo.

Ljudje v Cerkvi imamo različne darove, pravi sveti Pavel v drugem berilu, a izvor vseh je isti – Sveti Duh (prim. 1 Kor 12,4). Kako lahko spoznamo, kdo je res prejel dar Svetega Duha, kdo pa se samo baha in povzdiguje nad druge, da ima darove Duha? Merilo je, da darovi odpirajo človeka bratom in sestram v skupnosti, da so »v korist vseh« (1 Kor 12,7). Najvažnejše merilo pa je ljubezen (prim. 1 Kor 13), ki je največji in temeljni dar Svetega Duha, ki med seboj povezuje vse druge darove. Brez njega drugi darovi lahko izgubijo pravi namen in pomen.

 
< Nazaj   Naprej >